L’AMPA es reuneix amb el Consorci per reclamar les millores urgents de la cuina

Aquest dimecres, 14 de març, l’AMPA de l’Escola Torrent d’en Melis, juntament amb la direcció de l’escola, es reunirà amb el Consorci d’Educació de Barcelona per reclamar una vegada més la reforma de la cuina. Es farà entrega de les signatures que hem anat recollint aquests mesos i s’explicarà als responsables de l’entitat que els pares i mares de l’escola estan disposats a lluitar per aconseguir-ho. Esperem que la reunió acabi amb bones notícies per als infants de l’escola, que són els principals perjudicats del lamentable estat en què es troba la cuina.

Us adjuntem el Powerpoint sobre l’estat de la cuina que hem preparat per a les reunions amb les famílies. A més, com a mesura de pressió, hem enviat un text per exposar el problema a diversos mitjans de comunicació amb l’objectiu que se’n facin ressò. Tot seguit us el copiem:

 

Una cuina nova per al Torrent

Fa prop de 30 anys els edificis públics que allotgen centres educatius d’infantil, primària i secundària, avui sota responsabilitat del Consorci d’Educació de la ciutat de Barcelona, no estan rebent l’atenció, el manteniment i l’adequació d’espais que necessiten. 

Molts d’aquests centres educatius van obrir les portes a la dècada dels anys vuitanta. Són edificis ben dissenyats, ben orientats, amplis i funcionals, però que pel seu ús i desgast els cal una inversió important en les instal·lacions, i aquesta inversió és responsabilitat del Consorci d’Educació de Barcelona.

Aquests darrers anys ha calgut adequar espais per adaptar-los a la llei d’accessibilitat (Llei 13/2014, de 30 d’octubre), però encara resten reformes per fer motivades pel desgast i l’ús. Per exemple dels patis, dels lavabos, dels tancaments de les finestres i les portes. 

Una instal·lació a la qual cal dedicar una atenció especial és la cuina dels menjadors escolars. La seva gestió va passar preferentment i majoritàriament a mans privades amb el Decret 160/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de menjador als centres docents públics de titularitat del Departament d’Ensenyament, i no s’ha assumit la responsabilitat política del seu manteniment. 

Tots els menjadors escolars són avui dia a mans d’empreses privades gestionades amb més o menys encert, però no ha passat a mans privades l’actualització i la renovació de les instal·lacions ni els estris de cuina, que actualment a moltes escoles són molt obsolets i precaris. Aquesta actualització és responsabilitat del Consorci d’Educació de Barcelona. Es tracta d’unes reformes que ara, any 2018, són més que necessàries, són urgents, a tots els edificis escolars de vella creació. 

Un bon exemple d’això és l’escola Torrent d’en Melis, al barri del Guinardó a Barcelona, que fa quatre anys que reclama la reforma de la cuina perquè està obsoleta i no s’ajusta a les necessitats actuals de tots els alumnes a qui ha de proporcionar diàriament el menjar. “L’estat de la cuina és deplorable”, afirma una mare de la comissió Escola Digna de l’AMPA del Torrent, i segueix: “Instal·lacions en mal estat, el forn no funciona correctament, ni permet regular la temperatura, la cuinera ha patit cremades, la línia calenta està en mal estat, cap armari té portes per tancar, la instal·lació elèctrica s’ha de revisar. La marmita es va espatllar a mig curs de l’any passat i el Consorci la va canviar a correcuita.”

L’Associació de Mares i Pares del Torrent d’en Melis fa temps que reclama una reforma de les instal·lacions de la cuina i s’ha posat en contacte amb els responsables del Consorci per arribar a un compromís sobre aquesta reforma. Per això està recollint signatures entre les famílies de l’escola i les associacions de veïns i veïnes del barri, i no descarta posar-se en contacte amb escoles públiques de l’entorn que pateixen la mateixa desinversió en les instal·lacions. “No permetrem que les escoles públiques es deteriorin i es desgastin mentre l’Estat renova els concerts a les escoles privades que segreguen l’alumnat i discriminen per raó de gènere, classe o lloc de procedència”, afirma la mateixa representant de l’AMPA. 

Barcelona, 12 de març de 2018